De Energy Performance Building Directieve (EPBD) schrijft voor dat de eigenaren van woningen/appartementen verplicht zijn om bij verkoop een energiecertificaat te overleggen.
Norm verwijzingen:
BRL 9500 Certificatieregeling EnergiePrestatieAdvisering.
Energielabel nieuwbouw
Vanaf 1 juli 2020 is geen vereenvoudigd energie label meer beschikbaar.
Er is onderzoek gedaan naar geschikte alternatieven voor het VEL zonder een opname door een expert, maar deze blijken er vooralsnog niet te zijn. Vandaar dat de minister in de brief aangeeft het VEL uit te willen faseren en alle nieuwe energielabels vanaf 1 juli 2020 via de uitgebreide systematiek te bepalen. Huidige labels blijven 10 jaar geldig, waardoor de aanpassing alleen van toepassing is voor huizen die verkocht/ opgeleverd worden zonder dat er een geldig label is.
Aanleiding van de wijziging
Er zijn twee aanleidingen om de systematiek van het energielabel aan te passen. Als eerste is de gewenste functie van het energielabel in de afgelopen jaren veranderd. Er is een steeds sterkere vraag ontstaan naar een nauwkeurigere bepalingsmethode en indicator. De tweede aanleiding komt voort uit de tweede herziening van de EPBD. De energieprestatie moet uitgedrukt worden in een numerieke indicator van het primaire energieverbruik in kWh/m2 per jaar. Om hieraan te kunnen voldoen is er een nieuwe bepalingsmethode vastgesteld (NTA 8800) die de verschillende bestaande methoden gaat vervangen.
Voor het vaststellen van het aantal kWh/m2 speelt de geometrie van de woning een belangrijke rol. Het verzamelen van de benodigde woningkenmerken is te complex voor woningeigenaren en zeer tijdrovend. Deze aanpak vraagt om het vaststellen door een expert. Dit betekent dat de systematiek van een eenvoudig label dat een woningeigenaar zelf kan toepassen niet langer houdbaar is.
Gevolgen voor de markt
Voor de woningeigenaar betekent het vervallen van het VEL dat er hogere kosten zullen zijn op het moment dat hij of zij de woning wil verkopen of verhuren en nog geen geldig energielabel voor de woning heeft. Daar staan voordelen tegenover die voortkomen uit de nauwkeurigheid van het nieuwe label. Het energielabel zal in de eerste plaats een betere bepaling van de energieprestatie van de woning geven. Voor bedrijven biedt dit vervolgens mogelijkheden om bijvoorbeeld aantrekkelijke financiële producten voor energiezuinige woningen of woningverduurzaming te ontwikkelen.
Deze label geeft aan dat de energielabel A met de +aanduidingen alleen te realiseren is bij nieuwbouw. De label is gebaseerd op de uitkomst van de berekeningsmethodiek uit NTA 8800
Lente-akkoord
Middels het Lente-akkoord zijn de eisen voor Bijna Energie Neutrale Woningen (BENG) per 1 juli 2012 ingevoerd. Met als uitgangspunt een gezond en comfortabel binnenklimaat in combinatie met lagere energiekosten.
De indeling in labels is uitsluitend A t/m G. de aanvullende +aanduidingen komen te vervallen. Praktisch betekent dit dat alle nieuwbouwwoningen ten minste label A hebben.
Achtergrondinformatie vindt u bij RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland), bijvoorbeeld via de link: http://www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/gebouwen/energielabel-installatiekeuringen/informatie-doelgroep/aannemer/faq-aannemers
‘Passiefhuis’ - Aanvullende garantie Woningborg Garantie- en waarborgregeling 2010 ‘Energiezuinige woning’
Middels deze aanvullende garantie garandeert de garantie plichtige ondernemer en waarborgt Woningborg NV het onderstaande:
Het ontwerp en de uitvoering van het energiezuinige huis voldoet op basis van een PHPP – berekening1) en overeenkomstig de tekeningen aan onderstaande uitgangspunten:
- De totale energievraag2) voor ruimteverwarming en koeling bedraagt niet meer dan 15 kW per m2 gebruiksoppervlak per jaar – vraagzijde.
- De totale primaire3) energiebehoefte voor alle apparaten, verwarming, warmwater, (natuurlijke / mechanische) koeling en hulp- / huishoudenergie is maximaal 120 kWh/m2 per jaar – aanbodzijde.
- Een luchtdoorlatendheid4) een qv,10kar ≤ 0,15 dm3/s per m2.
- Bij het huis dient een gebruikshandleiding aan de koper verstrekt te worden. http://www.passiefbouwen.nl/files/documents/Handleiding_Passief_huis.pdf
Toelichting
Het energiezuinige huis dient te voldoen aan de uitgangspunten van de voor het huis uitgevoerde PHPP-berekening. Dit houdt in dat er bouwkundige en installatietechnische voorzieningen getroffen dienen te worden. Onderstaande tabellen geven de belangrijkste van de bedoelde voorzieningen, met een indicatie5) weer.
Bouwkundige voorzieningen |
|
Vloer/gevel/dak |
Rc > 6,5 – 10 m2k/W |
Driebladig isolerende beglazing |
Uglas ≤ 0,8 W/ m2K |
Geïsoleerde buitendeuren |
Udeur ≤ 0,8 W/ m2K |
Lineaire warmtedoorgangscoëfficiënt |
Ψe < 0,01 – geen koudebruggen
|
Passieve koeling |
Zonwering Zomernachtventilatievoud n ≥ 4
|
Installatietechnische voorzieningen |
|
Verwarming |
Geringe capaciteit 1 – 2 kW |
Warm tapwater |
Geïsoleerde warmwaterleidingen
Waterbesparende maatregelen |
Ventilatie |
Gebalanceerde ventilatie met WTW Energiezuinige ventilatoren en geïsoleerde kanalen
Geluidniveaus < 25 dB(A)
100% bypass, kanalen naar elke ruimte
Unit in aparte kast of ruimte |
Verlichting en huis-houdelijke app6). |
Energiezuinig |
Gebruikshandleiding
Bij het huis wordt een gebruikshandleiding verstrekt met algemene aanwijzingen met betrekking tot:
- Efficiënt gebruik van huishoudelijke apparaten en de keuze van verlichting.
- Gebruik van zonweringen.
- Gebruik van de nachtventilatieopeningen.
- Gebruik en onderhoud van installaties.
Noten
- 1) PHPP-berekening – PassiefHuis ProjecteringsPakket – een berekeningsmethode voor het doorrekenen van passiefhuizen.
- 2) De totale energievraag is een berekende waarde, welke de energiebehoefte weergeeft bij gemiddelde condities. Derhalve kan de werkelijkheid daarvan afwijken.
- 3) Primaire: oorspronkelijk berekend, dit is een berekende waarde op basis van fabrieksgegevens, het uiteindelijke gebruik kan dus hoger liggen, afhankelijk van de gebruiker, instelling en/of afstelling van de te gebruiken apparatuur.
- 4) Luchtdoorlatendheid wordt, al dan niet steekproefsgewijs gecontroleerd met behulp van een ‘blower-door’ test.
- 5) Indicatie van het voorzieningenniveau omdat er sprake is van een bepaalde range waarbinnen het voorzieningenniveau ligt, nodig om de beoogde uitgangspunten te realiseren.
- 6) Verlichting en huishoudelijke apparatuur maken geen deel uit van het huis, maar bepalen wel mede het energieverbruik. Zie ook aanwijzingen in de handleiding bij het huis.
Woningborg en PassiefBouwen
Vanwege de toenemende behoefte uit de markt met betrekking tot energiezuinige gebouwen, met de trend richting nul energiewoningen, introduceerde Woningborg begin 2012 bovenstaande aanvullende garantie module Energiezuinige woning
Gezien de overeenkomsten tussen de Woningborg module en PassiefBouwen keur is er vanaf 1 juli 2013 sprake van een samenwerking op het gebied van bevordering van energiezuinig bouwen. Beide organisaties hadden al hun eigen keurmerk, Woningborg introduceerde in 2012 de module Energiezuinige Woning, PassiefBouwen voerde in 2010 het keurmerk PassiefBouwen Keur in. Beide kwaliteitskeurmerken bleken weinig van elkaar te verschillen en is er overleg gevoerd om kennis en aanpak te delen.
Middels de samenwerking geldt dat vanaf 1 juli 2013 indien er is sprake PassiefBouwen, de ingeschreven deelnemers van Woningborg, in aanvulling op het Woningborg certificaat, ook het certificaat PassiefBouwen Keur kunnen verstrekken.
De samenwerking met Woningborg houdt voor kopers in, dat zij een gewaarborgde garantie verkrijgen op hun passief huis.
Binnen het kader van het verstrekken van een certificaat zullen er een gebruikshandleiding aanwezig zijn (eis van Woningborg) en infrarood foto’s worden gemaakt die aantonen dat de gebouwschil aan de isolerende eisen voldoet (eis van PassiefBouwen). Beide zagen het belang in van een garantie op de energieprestatie.