Onder de Woningborg Groep vallen drie vennootschappen, waarin de operationele activiteiten zijn ondergebracht in:
- Woningborg N.V.
- Woningborg Advies B.V.
- Woningborg Toetsing en toezicht B.V.
De Woningborg groep bestaat uit Woningborg N.V., Woningborg Advies B.V. en Woningborg Toetsing en Toezicht
De Woningborg groep richt zich als marktleider al meer dan 30 jaar op het waarborgen van woninggaranties, het voorkomen van faalkosten voor bouwondernemingen en het verhogen van de kwaliteit van nieuwbouwwoningen.
Woningborg geeft als verzekeringsbedrijf jaarlijks enkele tienduizenden Woningborg-certificaten af aan verkrijgers van nieuwbouwwoningen die gebouwd worden door de ruim 900 ingeschreven bouwondernemingen, zijnde aannemers, ontwikkelende bouwbedrijven, projectontwikkelaars en corporaties. Hiervoor is de Woningborg Garantie- en waarborgregeling voor nieuwbouwwoningen van toepassing.
Wat biedt het Woningborg-certificaat?
- Volledige afbouw van de woning bij faillissement (het Woningborg-certificaat voldoet ruim aan de eisen van NHG);
- Waarborging van de bouwkundige kwaliteit tot 6 jaar na oplevering; bij ernstige technische gebreken zelfs tot 10 jaar;
Er is sprake van een ernstig gebrek indien er sprake is van een gebrek dat de hechtheid van de constructieve of een wezenlijk onderdeel daarvan aantast of in gevaar brengt, hetzij de woning of het woongebouw/het privégedeelte ongeschikt maakt voor zijn bestemming.
- Indien een koper of VvE op basis van de Garantieregeling(en) – ‘tienjaarstermijn’ – een ernstig gebrek melden bij de garantieplichtige ondernemer, geldt dat het aan de ondernemer is om te bewijzen dat er geen sprake is van een ernstig gebrek. Na de ‘tienjaarstermijn’ geldt dat de bewijslast bij koper of VvE ligt.
- Laagdrempelige geschillenbeslechting bij de RvA, inclusief de mogelijkheid tot hoger beroep.
Wat betekent Woningborg voor de ondernemer?
- Verkoop van nieuwbouwwoningen met gewaarborgde garantie, wat verkrijgers zekerheid biedt en vertrouwen schept;
- Beperking van risico’s en faalkosten door middel van:
- o Technische risicoanalyse (technische eisen op het niveau van Bouwbesluit en goed en deugdelijk werk);
- o Juridische beoordeling van de conceptovereenkomst;
- o Steekproefsgewijze bouwplaatsbezoeken (inclusief rapportage);
- o Efficiënte bemiddeling bij geschillen;
- Juridische en technische adviezen;
- Praktische uitgaven zoals de Technische- en Juridische ABC-lijst.
Zoals hierboven is omschreven richt Woningborg N.V. zich uitsluitend op het waarborgen van te bouwen koopwoningen. Daarnaast kan een deelnemer ook andere projecten aanmelden; Woningborg heeft hiervoor op maat gesneden waarborgproducten voor onder andere transformatieprojecten, huurwoningen en onverkochte woningen, ontwikkeld.
De volgende producten zijn hiervoor ontwikkeld:
- Woningborg Garantie- en Waarborgregeling Transformatie 2012
- Woningborg Waarborgregeling Afbouw
- Waarborgregeling Nieuwbouw (afbouw en herstel)
- Woningborg verbouwregeling (in voorbereiding)
Op verzoek van een ondernemer kan er uiteraard ook een product op maat opgesteld worden. Vooral grotere beleggers maken hier gebruik van.
Bij de invoering van het Bouwbesluit 2012 is het nodige op het gebied van het verbouwen veranderd. Bij het gedeeltelijk vernieuwen, veranderen of vergroten van een bouwwerk kan de aanvrager van de omgevingsvergunning zelf aangeven aan welk niveau qua voorschriften men wil voldoen. Uiteraard is dit per afdeling van het Bouwbesluit verschillend. Het bevoegd gezag (gemeente) bepaalt niet meer of het gebruiken van de verbouw-eisen is toegestaan. De aanvrager kan zelf aangeven of men gebruik wilt maken van het verbouw-artikel of van de nieuwbouw-eisen.
Gezien de verkoopbaarheid van appartementen en/of woningen en de kwaliteit die kopers mogelijk verwachten van een transformatieplan, dient u zelf de afweging te maken voor welk niveau u het project wilt realiseren.
Belangrijk is hier de term ‘van rechtens verkregen niveau’. Dit houdt in dan bij een verbouw de eisen die bij indertijd realiseren van het bouwwerk, van toepassing zijn, met dien verstande dat deze nooit onder het niveau bestaande toestand van het Bouwbesluit 2012 mag komen te liggen.
Items die hier mogelijk voor een koper doorslaggevend kunnen zijn qua niveau waar de eisen voor verbouw lager liggen zijn bijvoorbeeld:
- Geluidisolatie woningen onderling en wegverkeerslawaai
- Inbraakwerendheid
- Thermische isolatie en energiezuinigheid
- Vocht
- Brandwerendheid
N.B. Indien er sprake is van een monumenten vergunning is uitsluitend het aan die vergunning verbonden voorschrift van toepassing.
Woningborg Advies is een bouwtechnisch adviesbureau, gespecialiseerd in woningbouw.
De diensten bestaan o.a. uit:
- Toetsing bouwplannen (Bouwbesluit, uitvoeringsrisico’s, kosten);
- Kwaliteitscontroles (o.a. geluidsmetingen/luchtdichtheidsmetingen);
- Directievoering & bouwtoezicht;
- Schadeonderzoek & klachtbemiddeling;
- Projectmanagement afbouw- en herstelprojecten;
- Presentaties & workshops;
- (digitale) Informatieproducten.
Woningborg Toetsing en Toezicht B.V. is het zelfstandig Private Kwaliteitsborgingsbureau binnen de Woningborg groep. Alle plannen welke worden ingediend bij Woningborg worden hier getoetst voor technische acceptatie en tijdens de bouw vindt toezicht plaats. Woningborg doet dit reeds ruim 3 decennia, waarvoor inmiddels een wettelijk kader van toepassing is. Het publieke stelsel van kwaliteitsborging verandert daarmee in een samenspel tussen publieke en private partijen, zoals Woningborg Toetsing en Toezicht.
Stelselwijziging van publiek naar publiek-privaat
De gemeente toetst voor het verlenen van de omgevingsvergunning dan niet meer langer zelf de aanvraag aan de technische eisen van het Bouwbesluit 2012.
De vergunningaanvraag bestaat verder uit gegevens over welstand, ruimtelijke ordening en de veiligheid rondom de bouwplaats.
De gemeente beoordeelt of het bouwplan aan deze eisen voldoet en verleent de vergunning als dat het geval is. De gemeente toetst niet meer of het bouwplan aan de technische eisen van het Bouwbesluit voldoet.
Voordat met de bouw mag worden gestart, moet een verklaring aan de gemeente worden geleverd waaruit blijkt welke Private Kwaliteitsborger en met welke methodiek (instrument) het bouwplan zal worden getoetst en toezicht gehouden zal worden.
Tijdens de uitvoering houdt Woningborg Toetsing en Toezicht toezicht op de bouw. Zijn er vragen over het voldoen aan het Bouwbesluit 2012 dan zijn zij het aanspreekpunt, niet de gemeente.
Bij oplevering krijgt de vergunninghouder een verklaring dat aan alle voorschriften is voldaan, plus tekeningen en berekeningen van de gebouwde woning. De overheid heeft als ambitie om het nieuwe stelsel op basis van de eerder aangenomen wetgeving in werking te laten treden op 1 juli 2021.
Meer informatie over de verschillende producten en diensten van Woningborg N.V., Woningborg Advies B.V. en Woningborg Toetsing en Toezicht (WTT) kunt u vinden op onze website: www.woningborggroep.nl.