In sommige gevallen kunnen bepaalde ruimtes in een aangemeld plan niet altijd volledig voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit, te denken valt aan bv daglicht, ventilatie of geluid. De wetgever biedt de mogelijkheid om hiervoor het zogenaamde ‘ krijtstreepmethode’ toe te staan.
Dit betekent dat een verblijfsgebied of verblijfsruimte fictief kleiner wordt gemaakt zodat er makkelijker aan de Bouwbesluiteisen voldaan kan worden. , voor bijvoorbeeld de daglichttoetreding.
Ondanks dat dit positief voor de garantieplichtige ondernemer kan uitpakken, kan het voor een koper nadelig zijn. Immers het daglicht wordt minder of men ervaart het geluid als storender.
Als de krijtstreepmethode wordt toegepast is het advies de kopers hierover te informeren, en dit op de verkooptekening tot uitdrukking te brengen, zodat de koper kan zien welk deel van de ruimte niet als verblijfsruimte wordt gerekend t.b.v. de daglichtberekening. Deze methode indien noodzakelijk alleen toepassen voor de bepaling van de daglichttoetreding. Voor andere eisen zoals geluidsisolatie, ventilatie en elektrische installatie adviseren we alleen te baseren op de werkelijke grootte van de betreffende ruimte.
Wanneer niet is aangegeven dat er gebruik is gemaakt van de krijtstreepmethode kan een koper dit als opleverpunt aangeven of zelfs hierover een verzoek tot aanpassing bij de ondernemer indienen.
Voor een ruimte die niet als verblijfsruimte is benoemd zijn er minder eisen vanuit het Bouwbesluit van toepassing. Ook hier geldt het advies om dit goed met de kopers te communiceren. Indien een koper alsnog een onbenoemde ruimte als verblijfsruimte wil gebruiken, en vooraf is duidelijk kenbaar gemaakt dat het geen verblijfsruimte betreft, dan hoeft een ondernemer bij klachten over bijvoorbeeld ventilatie hier niet aan toe te geven.
Zie ook ‘Daglichttoetreding’, ‘Onbenoemde ruimte’.