Met enige regelmaat worden wij geconfronteerd met klachten die te maken hebben met de relatie tussen vochtigheid, ventilatie en condensatie.
Ten aanzien van een aantal meldingen werd er door de garantieplichtige ondernemer een adviseur ingeschakeld, waarvan wij een kopie van het hersteladvies ontvingen. Het lijkt aannemelijk om de ventilatie te vergroten of anderszins aan te passen. Het blijkt echter dat
met name de adviezen voor het aanpassen van de ventilatie niet altijd tot het gewenste resultaat leidt.
Uitgangspunt: ga altijd uit van de absolute luchtvochtigheid (grammen water per kg lucht) om te kunnen zien of een maatregel zinvol is. De relatieve luchtvochtigheid (RV) en de absolute luchtvochtigheid zijn totaal verschillende begrippen.
Met de relatieve luchtvochtigheid wordt aangegeven hoeveel % waterdamp er in de lucht van een gegeven temperatuur zit. Dat wordt gerelateerd aan de maximale hoeveelheid waterdamp die in lucht van die temperatuur kan worden opgenomen. De absolute luchtvochtigheid is niets anders dan de hoeveelheid grammen water in 1000 gram lucht.
Hoe warmer de lucht is, des te meer waterdamp er in de lucht kan worden opgenomen. In lucht van 20 oC kan meer waterdamp worden opgenomen dan in lucht van 5 oC. Daarom komt 50% relatieve vochtigheid bij 20 oC neer op meer waterdamp dan 50% relatieve vochtigheid bij 5 oC.
In het Mollier diagram is de relatie tussen de relatieve en absolute luchtvochtigheid af te lezen. Links in het diagram staat verticaal de luchttemperatuur. Horizontaal bovenaan de absolute luchtvochtigheid in grammen waterdamp per kilo lucht, terwijl de gebogen en uitwaaierende lijnen de lijnen van gelijke relatieve luchtvochtigheid in % zijn.
Bij het beoordelen van een vochtprobleem is het nodig altijd zowel de RV als de bijbehorende luchttemperatuur vast te stellen, zowel van de betreffende ruimte als van de plaats vanwaar de lucht zal worden toegevoerd. (buiten). Via het Molier diagram is af te lezen welke lucht de meeste waterdamp bevat.
Uitgangspunt: ga altijd uit van de absolute luchtvochtigheid (grammen water per kg lucht) om te kunnen zien of een maatregel zinvol is.
Norm verwijzingen
NEN 2778: Vochtwering in gebouwen – Bepalingsmethoden.
NEN 2690: Luchtdoorlatendheid van gebouwen – Meetmethode voor de specifieke luchtvolumestroom tussen kruipruimte en woning.