Vaak worden houtrotschades (ongeacht de plaats van het houtrot) door SGT (Stichting Garantiefonds Timmerwerk)) afgewezen, omdat er bijvoorbeeld niet werd voldaan aan de in de KVT voorgeschreven bouwkundige details met betrekking het 5 mm loshouden van de waterslagen. Tijdens onze bouwplaatsbezoeken constateren wij dat er in de uitvoering nog steeds onvoldoende aandacht wordt geschonken aan een correcte plaatsing van de waterslagen. Los hiervan geldt ook dat vlekvorming op gevels of langdurig natte plekken nabij kozijnaansluitingen leiden tot klachtmeldingen van kopers. Pas daarom aan de onderzijde altijd raamdorpelstenen o.i.d. toe.
Indien gekozen wordt voor aluminium waterslagen, aandacht besteden aan:
- geluidproductie, een anti-dreunfolie toepassen;
- voldoende overstek t.o.v. het gevelmetselwerk;
- ter plaatse van de negge kopschotjes toepassen;
- indien er een buitengevelisolatiesysteem wordt toegepast is de lengte van de waterslag direct afhankelijk van dit systeem en niet van de breedte van het kozijn. Voor inkoop de juiste lengte verifiëren bij de leverancier van het buitengevelisolatiesysteem, omdat er anders ernstige lekkages kunnen optreden. Zie ook ‘Buitengevelisolatiesysteem’
Tijdens onze bouwplaatsbezoeken constateren wij helaas nog steeds dat in veel gevallen de waterslagen niet volgens de voorschriften worden aangebracht. Om ‘drijven’ te voorkomen worden de waterslagen tegen de sponning van de onderdorpel getrokken. Dit is derhalve strijdig met de KVT, de waterslag dient ‘rondom’ 5 mm vrijgehouden te worden van de onderdorpel, onder een hoek van 15o en achter in de sponning te worden gelegd om capillair vochttransport te voorkomen. Middels het op deze wijze van aanbrengen van de waterslagen, worden de door de timmerfabrikant verstrekte garanties gewaarborgd.
Voor een correcte montage, rondom 5 mm vrij, zijn er in de markt een aantal hulpmiddelen beschikbaar.
Hulpmiddelen voor correcte montage
Geadviseerd wordt te kiezen voor een waterslag met een hoge ‘klik’, op deze wijze kan het noodzakelijke onderhoud aan de onderzijde van de neus van de onderdorpel na oplevering beter worden uitgevoerd.
Bij toepassing van prefab waterslagen controleren of de onderdorpels vanuit de timmerfabriek zijn voorzien van dergelijke clips.
Daarnaast adviseren wij u om eindstenen met een opstaande kant aan de muurzijde toe te passen waardoor de vlekvorming onder de raamhoeken wordt voorkomen.
Eindsteen met opstaande rand
Een en ander geldt natuurlijk ook voor waterslagen die op ‘kozijnbreedte’ worden aangeleverd. In het verleden werd er in publicaties met name aandacht besteed aan het terugdringen van de verwerkingstijd en werd er niet gewezen op het feit dat deze dorpels juist zeer geschikt zijn voor een correcte verwerking (los van de onderdorpel).
Ook worden er door diverse timmerfabrikanten aan de onderzijde van de onderdorpel stelblokjes aangebracht ten behoeve van correcte montage conform de voorschriften. Helaas constateren wij tijdens onze bouwplaatsbezoeken dat deze worden verwijderd.
Als er door de architect wordt gekozen voor een rollaag met een loodslabbe, is het aan te bevelen de kopers vroegtijdig in te lichten over de consequenties van deze constructie met betrekking tot vlekvorming of natte plekken. Dit laatste geldt ook indien er bijvoorbeeld ronde raamkozijnen worden toegepast.
Een waterslag dient ‘rondom’ 5 mm vrijgehouden te worden van de onderdorpel, onder een hoek van 15o en achter in de sponning te worden gelegd om capillair vochttransport te voorkomen. Een dergelijke keuze van de architect (zie de foto’s hierboven) voldoet niet aan de uitgangspunten van de KVT, waardoor de garantie op het kozijn komt te vervallen.
Ook hier geldt dat het ‘rondom’ 5 mm vrijhouden niet is uit gevoerd.
En ontbreekt de noodzakelijke overstek van 30 mm waardoor de kans op algvorming, witte uitbloei van het metselwerk reëel aanwezig is.
De Raad van Arbitrage – geschillen garantiewoningen - beoordeelt onder andere op functionele eisen. Dat houdt in dat een onderdeel, detail of materiaaltoepassing geschikt dient te zijn voor het doel waarvoor het bestemd is. Eén en ander is geschikt als er geen schadebeeld - algvorming, witte uitbloei o.d. - of overlast - weg-/ uitspoelen van grond of bestrating - ontstaat.
Onderdorpel strak op het voetlood veroorzaakt een capillaire naad en waterbelasting, dat zal leiden tot aantasting van het verfsysteem en het hout.
Capillair vochttransport is bij veel waterslagen eerder regel dan uitzondering.
Ook deze detaillering is niet correct gezien vochtsporen in het metselwerk en leidt tot algvorming, witte uitbloei o.d. Bij klachten van kopers zal op basis van bovenstaande functionele eisen een aanpassing uitgevoerd dienen te worden om het water van de gevel af te leiden. Eén en ander op basis van bovenstaande uitspraken van de Raad van Arbitrage.
Bij kozijnaansluitingen op maaiveldniveau (grotere waterbelasting) is de toepassing van raamdorpelstenen in principe een ‘must’, omdat hierdoor ook de kans op lekkages/houtrot wordt beperkt. Geen loodslabbe toepassen; veelal wordt hiermee juist een watertoevoer (gootje) gecreëerd.
Omdat er sprake is van een gladde raamdorpel zonder opstaande kant / klik en deze niet rondom 5 mm vrij, kan bij wind en regen het water met een behoorlijke snelheid naar binnen worden geblazen en eventueel tot ongewenste lekkages leiden.
Rollaag met loodslabbe
Als er door de architect wordt gekozen voor een rollaag met een loodslabbe, is het aan te bevelen de kopers vroegtijdig in te lichten over de consequenties van deze constructie met betrekking tot vlekvorming of natte plekken. Dit laatste geldt ook indien er bijvoorbeeld ronde ramen worden toegepast.
Vlekvorming en natte plekken
Er geldt ook dat vlekvorming op gevels of langdurig natte plekken nabij kozijnaansluitingen leiden tot klachtmeldingen van kopers. Pas daarom aan de onderzijde altijd raamdorpelstenen o.d. toe.
Putvormige corrosie – pitting
Deze lokale aantasting is kenmerkend voor deze corrosievorm, terwijl de rest van het oppervlak onaangetast blijft en is te wijten aan een onjuiste verwerking van de waterslagen. Pitting ontstaat omdat de beschermende oxidelaag plaatselijk verstoord raakt, waardoor aluminium aan het corrosieve milieu wordt blootgesteld. Dit verschijnsel kan zich ook voordoen bij onder andere roestvast staal.
Pitting ontstaat over het algemeen door:
- mechanische beschadigingen aan het oppervlak;
- aanwezigheid van chloorionen in de atmosfeer;
- een heterogene structuur, komt met name voor bij koperhoudende legeringen;
- hechting van vreemde deeltjes op het oppervlak. Bijvoorbeeld door slijpbewerkingen;
- oppervlaktevervuiling, waardoor een verschil in zuurstofconcentratie ontstaat.