Een verborgen gebrek is een gebrek dat door de verkrijger redelijkerwijs niet eerder dan het tijdstip van de ontdekking onderkend had kunnen worden. Een verborgen gebrek maakt onderdeel uit van de algemene voorwaarden behorende bij de contractuele afspraken tussen een koper en de garantieplichtige ondernemer en staat los van de garantieregeling.
Wanneer verborgen gebrek
Er zijn een drietal voorwaarden waaraan een verborgen gebrek dient te voldoen:
- Ten tijde van de oplevering dient het gebrek al aanwezig te zijn.
- De verkrijger heeft het gebrek bij oplevering niet geconstateerd en had dat ook redelijkerwijs niet kunnen constateren.
- De verkrijger was ten tijde van de oplevering niet op de hoogte van het gebrek en had daarvan ook redelijkerwijs niet op de hoogte kunnen zijn.
Tijdstip ontdekking
Van belang is verder dat de melding van een verborgen gebrek binnen een redelijke termijn na ontdekking gemeld moet worden waarbij deze termijn afhankelijk is van de situatie, aard van de klacht en of belangen zijn geschaad doordat er “te veel tijd” is verstreken en de koper eerder had kunnen ontdekken en daardoor eerder had kunnen melden.
Bewijslast
De bewijslast van een verborgen gebrek ligt bij de koper. Hij zal dus moeten aantonen dat het door de ondernemer gerealiseerde werk een gebrek bevat dat aanvankelijk verborgen was en dat hij het redelijkerwijs niet eerder had kunnen constateren.
Bij een garantieklacht ligt het risico echter bij de ondernemer en daarmee ook de bewijslast dat de garantieklacht onterecht is.