De Private kwaliteitsborging is een samenhangend stelsel van kwaliteitseisen en kwaliteitsprocedures waarmee markpartijen aantoonbaar kunnen garanderen dat het bouwwerk / –plan bij oplevering kwaliteitsniveau heeft conform de technische voorschriften vanuit het Bouwbesluit. Eén en ander op basis van een ‘erkende kwaliteitsverklaring’.
Vanuit de rijksoverheid liggen er plannen om de kwaliteit van de woningbouw op andere wijze te beoordelen en als zodanig te verbeteren. Deze plannen, waar al sinds eind jaren ‘90 over wordt gesproken, zijn nu zover ontwikkeld, dat er al wetsvoorstellen in behandeling zijn genomen.
In deze wetsvoorstellen wordt gesproken over private kwaliteitsborging in de bouw. Hiermee beoogt de wetgever dat het technisch toetsen van een vergunningaanvraag van een gebouw en het houden van toezicht tijdens de uitvoering van de bouw niet meer door het bevoegd gezag(gemeente) plaats vindt, maar door gecertificeerde bedrijven/bureau’s.
Gedurende de laatste jaren hebben er al diverse pilots plaatsgevonden waar men al heeft kunnen proeven aan deze methodiek.
Om definitief in 2016 op deze wijze te gaan werken, er is gekozen om te starten met grondgebonden nieuwbouwwoningen, is men gestart met een experiment in 5 gemeenten (Delft, Den Haag, Eindhoven, Rotterdam en Sint Anthonis). Om bepaalde zekerheden voor de consument en de uitvoerende partij te kunnen waarborgen is afgesproken dat voor dit experiment alleen de verstrekkers van waarborgcertificaten op grond van het Keurmerk Garantiewoning plannen mag toetsen aan het Bouwbesluit en het toezicht op de uitvoering mogen doen.
Dit betekent dat ondernemers bij Woningborg bouwprojecten voor dit experiment in genoemde gemeenten kunnen aanmelden.
Bij een vergunningsaanvraag kan een ondernemer aangeven dat het plan gerealiseerd wordt met een waarborgcertificaat. Woningborg geeft hiervoor een bewijs af dat de ondernemer aan de betreffende gemeente moet overleggen. De gemeente zal de technische toets achterwege laten en toetst alleen op de andere aspecten zoals ruimtelijke ordening, welstand en veiligheid rondom de bouwplaats. Er wordt dus eigenlijk een vergunning afgegeven zonder de technische kant beoordeeld te hebben.
Voordat de bouw gestart mag worden vindt er een toets door Woningborg plaats en moet Woningborg aan de betreffende gemeente een verklaring afgeven dat het bouwplan voldoet aan de bouwtechnische regelgeving en door Woningborg is geaccepteerd.
Tijdens de bouw zal de uitvoering van de bouw door Woningborg met enige regelmaat bezocht worden. Hiervoor worden bij de risicoanalyse al inspectiemomenten vast gesteld.
Indien het plan wordt uitgevoerd conform de vergunning en er wordt aan alle voorschriften voldaan, dan zal Woningborg aan de opdrachtgever een verklaring afgeven dat aan deze voorschriften is voldaan. Hierbij behoren ook alle relevante tekeningen en berekeningen.
Uiteindelijk wordt de woning door de opdrachtgever gereed gemeld bij de gemeente.
Mocht een woning niet voldoen aan het Bouwbesluit of er blijven twijfels of de woning er wel aan voldoet, dan kan een dergelijke verklaring niet afgegeven worden met tot gevolg dat de betreffende woning niet opgeleverd en dus bewoond mag worden.