Beglazingskit
Bij de huidige bouwsystemen wordt op grote schaal kit toegepast. Kit is in de bouw een duurzaam materiaal, met een minimale levensduur van 15 jaar. Dit kan echter alleen gewaarborgd worden als het kitwerk als een echte arbeidsgang wordt gezien. Dit houdt onder meer in dat het kitwerk als zodanig wordt opgenomen in de planning van een bouwwerk en niet meer wordt beschouwd als een bijkomende werkzaamheid. Ook in het kader van de door u verstrekte Woningborg-garantie, dient u ervan uit te gaan dat u gedurende de ‘zesjaarstermijn’ verantwoordelijk bent voor het in stand houden van waterbelast kitwerk.
De garantietermijn op niet waterbelast kitwerk bedraagt 2 jaar.
Kitwerk dient periodiek te worden gecontroleerd op onthechting en scheurvorming. Zie tevens de onderhoudsfolder van Woningborg.
Er dient op toegezien te worden dat voor elke ‘toepassing’ de juiste kitsoort wordt gebruikt. Maar wellicht nog belangrijker is de controle op bijvoorbeeld het correct uitgekrabt zijn van alle voegen in het tegelwerk waar een kitvoeg aangebracht dient te worden. Dit geldt ook voor dilatatievoegen. In de praktijk constateren wij regelmatig dat de kit slechts een ‘topafdichting’ is. Dit verschijnsel doet helaas ook zijn intrede bij het kitwerk van de beglazing.
Dit wordt uitgevoerd nadat de woning is afgeschilderd, zodat de schilder niet hoeft te besnijden. In de periode tussen het plaatsen van het glas en het uitvoeren van het kitwerk zijn de kitsponningen dusdanig vervuild en is de celband volledig verzadigd met water. Er kan dus nooit sprake zijn van een correct functionerende kitvoeg waardoor de garantie op het isolerende glas kan komen te vervallen.
Het aanbrengen van de beglazingskit dient dagelijks ‘direct’ na het beglazen aangebracht te worden. Voor het kitwerk in de woning is het dringend aan te bevelen dit zoveel mogelijk te verschuiven naar het tijdstip van de oplevering. Liefst één dag voor of op de dag van oplevering, dit is het enige juiste tijdstip voor een duurzame en deugdelijke uitvoering waarop garanties kunnen worden afgegeven. Er gelden vaak maximale breedtematen voor de kitvoegen, deze worden aangegeven door de leverancier. Hiermee rekening houden bij de uitvoering van het tegelwerk en plaatsing van het sanitair.
In de praktijk blijkt dat beglazingskit door slakken wordt opgegeten.
Desgevraagd komt Kenniscentrum Glas met een antwoord hierop: Beglazingskitten en ongedierte vormen een slechte combinatie, zeker als het slakken betreft. Slakken kunnen kitvoegen van MS polymeren, maar ook andere beglazingskitten, aantasten. Testen hebben dit ook aangetoond. Het overschilderen van de kit heeft daarop geen invloed, de slakken zien dat als een heerlijk voorafje.
Het kitcentrum geeft aan dat MSP Oneseal bestand is tegen is tegen slakkenvraat.
In de praktijk zal dit moeten blijken.
Schimmelwerende siliconenkit voor de natte ruimten en sanitair; sanitaire kitten zijn nooit overschilderbaar.
Let erop dat de onderaannemer die het sanitair of het aanrechtblad plaatst de juiste kitsoort gebruikt voor de aansluitnaden in de badkamer en/of keuken
Voor bijvoorbeeld de ‘natte’ ruimten geldt, dat niet het kitwerk maar de juiste bouwkundige details en uitvoering zorg dienen te dragen voor waterdichte constructies.
Het kitwerk van de badruimte, toilet, keuken, beglazing, dilataties e.d. voor oplevering controleren op juiste uitvoering (let op het aanbrengen van kitwerk achter de rozetten van kranen). Een juiste kitkeuze, een goede voorbehandeling met de juiste primers, uitvoering door een ervaren kitapplicateur en uitvoering op het juiste tijdstip, zijn voorwaarden om het kitwerk 6 jaar en 3 maanden na oplevering te kunnen garanderen.
Onderstaand een aantal praktische aandachtspunten:
- Voor het kitwerk in uitwendige scheidingsconstructies geen siliconenkit toepassen in verband met vlekvorming door uittredende siliconenolie;
- De kitten voor niet-dragende voegen zijn ingedeeld op basis van het vervormingsvermogen (20% = K20). Uitgangspunt is dat het totale vervormingsvermogen van de kitvoeg voor het uittrekken als het indrukken gelijk verdeeld is. Bijvoorbeeld een voeg van 10mm met een kit K20 heeft een totaal vervormingsvermogen van 2 mm. Dus de voeg kan zonder te scheuren of los te laten maximaal worden uitgerekt tot 11 mm en ingedrukt tot 9 mm. Het is derhalve van belang reeds in de werkvoorbereiding rekening te houden met het maximale vervormingsvermogen bij de keuze van de kit, de voegbreedte en de aan te houden referentie-temperatuur. Dit laatste gegeven is afhankelijk van de planning van het werk, in welk jaargetijde wordt het kitwerk aangebracht.
Naast het vervormingsvermogen van de kit is mede op grond van bovenstaande, ook de hechting en de afdichting van de kitvoeg van belang. Deze twee laatste factoren zijn afhankelijk van een correcte applicatie.
Er valt te denken aan:
- De voeg dient vlak, zuiver en droog gemaakt te worden;
- De rugvulling dient voldoende diep en ingeklemd aangebracht te worden, zodat bij het aanbrengen van de kit de rugvulling niet weggedrukt wordt. Voor plastische kitten K10, K12.5 geldt voor voegen ≥ 10 mm als vuistregel een diepte van de halve voegbreedte +6 mm. Voor elastische kitten K20, K25 geldt voor voegen ≥ 8 mm als vuistregel een diepte van een derde van de voegbreedte +6 mm;
- Ten aanzien van de verwerking geldt dat de kit niet mag worden aangebracht indien de ‘oppervlaktetemperatuur’ van de kitsponning in de zomermaanden hoger is dan 40 °C en in de wintermaanden lager is dan 5 °C;
- Er dient rekening te worden gehouden met de referentietemperatuur, die is aangehouden bij het bepalen van de randvoorwaarden voor de kitvoeg.
Wordt hiervan afgeweken, dan kunnen er in de praktijk problemen ontstaan met betrekking tot bijvoorbeeld de veronderstelde uitgangspunten ten aanzien van de plasticiteit of elasticiteit van de kitvoeg. Met name bij kitafdichtingen van muurafdekkers worden wij meerdere malen per jaar geconfronteerd met lekkages die het gevolg zijn van onthechting van de kit, omdat er niet is voldaan aan de uitvoeringseisen die noodzakelijk zijn voor een correct functionerende voegafdichting.
Helaas geldt dit ook voor uitgevoerde herstelwerkzaamheden aan kitvoegen waarbij het vervangen als eerste optie wordt gezien en het wegnemen van de oorzaak van bijvoorbeeld de onthechting niet in het herstel wordt meegenomen.
Polysulfide- of een (epoxy) polyurethaan kit op een rugvulling zijn goed toepasbaar voor bijvoorbeeld dilatatievoegen van 10 mm breed.
Voor een goede hechting dient er een bij de gekozen kit behorende primer toegepast te worden.
Wij adviseren u de koper er schriftelijk op te wijzen dat periodieke inspectie en onderhoud van de beglazingskit door een deskundige gewenst is. Deze controle kan meegenomen worden bij de tweejaarlijkse controle van het buitenschilderwerk. Een dergelijke preventieve controle geldt in principe ook voor de overige kitvoegen. Het is altijd beter tijdig te weten dat een kitvoeg gebreken vertoont, zodat de kitvoeg tijdig hersteld worden, voordat er gevolgschade aan onderliggende constructie is ontstaan.