Bij het ontwerp van glaspartijen gelden er vanaf 1 juli 2020 nieuwe energieprestatie – eisen voor nieuwbouw. De EPC is dan niet meer van toepassing, in plaats hiervan is de BENG (bijna energie neutrale gebouwen) hierop van toepassing.
Er wordt vanuit de BENG gekeken naar de energiebehoefte van een gebouw in kWh/m2 gebruiksoppervlakte per jaar. Deze rekenmethodiek sluit aan op de PHPP-methodiek die al enige tijd voor passief wonen werd gebruikt.
Om e.e.a. correct te kunnen bepalen voor de energieprestatie van een gebouw is de rekenmethode NTA-8800-2019 nl. beschikbaar.
Deze NTA is van toepassing op zowel nieuwbouw, bestaande bouw, utiliteitsbouw en woningbouw.
Deze vernieuwde methode vervangt de NEN 7120, Nader Voorschrift en ISSO 75.3.
NTA 8800 volgt de Europese normen en vervangt de huidige EPC- en EI- indicatoren door de energiebehoefte per m2(kWh/m2)
Wij adviseren m.b.t. het ontwerp van beglazing oppervlakten de volgende uitgangspunten vanuit de NTA 8800-2019 nl. in ieder geval te raadplegen;
- Hoofstak 8; Transmissie
- Bijlage G; Warmtegeleidingscoefficieent van beglazing Ugl, in W/(m2.K), zonder meetrekening van randeffecten
- Bijlage L; Lineaire warmtedoorgangscoefficient van de beglazing rand.
- Bijlage Y; Daglichttoetredingfactor voor hellende raampartijen.
BENG 1 gaat over de hoeveelheid energie die een gebouw nodig heeft om warmteverlies ten gevolge van transmissie en ventilatie te compenseren. Bepalend voor BENG 1 zijn de compactheid van het ontwerp, de oriëntatie ten opzichte van de zon, de isolatie van de gebouwschil, kierdichtheid, het ventilatiesysteem en de maatregelen om oververhitting te voorkomen.
Via glas gaat meer warmte verloren dan via een dichte gevel. Maar er is ook warmtewinst doordat de zon naar binnen schijnt. De open-dichtverhouding, de oriëntatie van het glas, de U-waarde en de ZTA-waarde van het glas zijn daarmee van grote invloed op de energiebehoefte. Vergeleken met grondgebonden woningen bestaat bij hoogbouw een groter deel van de gevel uit glas dat bovendien niet altijd gunstig kan worden georiënteerd. Dat werkt bij deze eis dus in het nadeel.
Neem oververhitting serieus;
- Het probleem van oververhitting wordt de laatste tijd groter door drie factoren:
- Woningen worden beter geïsoleerd waardoor deze hun warmte moeilijker kwijtraken.
- Het klimaat verandert; er zijn ’s zomers meer tropische dagen.
- Steden en woonwijken worden compacter bebouwd waardoor hitte-eilanden ontstaan. Als hitte te lang aanhoudt, leidt dat tot discomfort. Als het binnen warmer is dan 26 graden, geldt dat als gezondheidsrisico (bron: GGD).
Bij het ontwerp van glaspartijen dient hier terdege rekening mee gehouden te worden.
Verwijzingen/ bron
Lenteakkoord 2017
NTA 8800-2019 nl.
Met de invoering van BENG worden er geen publiekrechtelijke eisen gesteld aan het totaaloppervlak van de kozijnen en derhalve de beglazing. Een en ander is gebaseerd op het feit, dat het energieverbruik van het totale ontwerp teruggedrongen dient te worden. De warmteverliezen via de gevelkozijnen en de warmteopbrengst middels passieve zonne-energie worden meegenomen in de BENG rekenmethodiek NTA 8800-2019 nl.
Daarnaast dient er met betrekking tot grote glasoppervlakken rekening gehouden te worden met de herplaatsingskosten bij glasschade, met name bij binnenbeglazing van appartementen. De koper of de VvE worden geconfronteerd met zeer hoge kosten, omdat deze ruiten tijdens de bouw van binnenuit geplaatst konden worden, maar na oplevering niet meer via binnen zijn te transporteren. En er derhalve gebruik gemaakt dient te worden van een hoogwerker of kraan. Of dat de kozijnen aangepast moeten worden op een kleiner formaat ruiten.
Nu er steeds vaker een triple beglazing c.q. grotere oppervlakten beglazing wordt toegepast dient de bevestiging -met name onder een kozijn -dusdanig te zijn aangepast, dat deze het extra gewicht van het totale kozijn incl. beglazing kan dragen. De minimaal aantal beugels onder het (stel) kozijn dient daarbij altijd minimaal met een aantal houtdraadbouten aan de ondergrond te zijn bevestigd om het nazakken op termijn uit te sluiten.