Glasetsing zijn witgrijze strepen en/of vlekken op het glasoppervlak veroorzaakt door alkalische stoffen uit het metselwerk. Indien deze strepen door bezonning opdrogen zijn deze niet te verwijderen door normale bewassing. Door een correct uitgevoerde constructie met afdruip voorziening (bv waterhol in latei) boven het kozijn en in de bovendorpel kunnen veelal dergelijke verschijnselen worden voorkomen.
Glasetsing is een verschijnsel dat veroorzaakt wordt doordat regenwater (zuur) alkalische stoffen, alkalisilicaat, uit het metselwerk en/of beton spoelt. Als dit water over de beglazing stroomt, wordt bij droging alkalisilicaat door inwerking van kooldioxide uit de lucht omgezet in kiezelzuur. Na verloop van tijd treedt er door inwerking van het kiezelzuur ‘in’ het glasoppervlak etsing op, in de vorm van een witgrijze streep- en/of vlekvorming. Deze ‘vervuiling’ is met normale bewassing niet te verwijderen. Regelmatige inspectie (door koper) en eventueel tijdige reiniging kan dit in de meeste gevallen wel voorkomen. In de loop der tijd zal de alkaliteit van de uittredende stoffen overigens afnemen.
Indien een klacht wordt voorgelegd aan de Raad van Arbitrage zal onderzoek plaatsvinden richting de toedracht en zal derhalve gekeken worden naar de detaillering boven het kozijn en de bovendorpel. Niet kan worden uitgesloten dat de detaillering alsnog vanuit de garantieregeling moet worden aangepast en dat de gevolgschade ook voor uw rekening komt. Gelijktijdig zal koper worden geadviseerd om het metselwerk boven de kozijnen te laten impregneren met een hydrofoberend middel en/of de glasruiten te laten voorzien van een coating.
Er zijn echter ook uitspraken van de RvA bekend waarin wordt gesteld dat aanwezige druipvoorzieningen in de praktijk geen garantie vormen tegen het optreden van etsing”.
In zijn algemeenheid stellen wij dat etsing niet (altijd) is te voorkomen doch een goed uitgevoerde detaillering zal zeker bijdragen in het voorkomen ervan. Ook zijn er vonnissen bekend dat de klacht wordt afgewezen omdat etsing inherent is aan de eigenschappen van het toegepaste product.
De praktijk heeft geleerd dat er qua bouwkundige detaillering geen 100 % afdoende oplossing te vinden is om glasetsing met zekerheid te voorkomen. Er kan slechts sprake zijn van “het risico op schade te beperken”.
Het optreden van glasetsing is o.a. afhankelijk van:
- De samenstelling van regenwater (hoge of lage ph-waarde) welke van invloed is op snelheid van het uitlogingsproces;
- De frequentie van glasbewassing;
Waar de alkalische stoffen langer de tijd krijgen om zich te hechten, wordt de reiniging steeds moeilijker zo niet onmogelijk en resteert uiteindelijk enkel vervanging.
N.B. Detailleringen waarbij het kozijn voor of gelijk aan het buitenblad wordt geplaatst, zijn erg gevoelig voor glasetsing. De kozijnen voorzien van een tijdelijke beschermende folie zal al grotendeels bijdragen in het voorkomen hiervan.
Een correcte bouwkundige detaillering werkt preventief. Te denken valt aan:
- Een waterkering in de spouw op 10 tot 15 cm boven het kozijn;
- Een voldoende aantal open stootvoegen boven de waterkering;
- Een afdruip voorziening boven het kozijn;
- Een waterhol in de bovendorpel van het kozijn;
- Indien mogelijk traditionele geglazuurde raamdorpels toepassen.
Ook de toepassing van betonnen waterslagen, kunnen vanwege opspattend water etsing op het onderste deel van de ruit veroorzaken.
Eventueel kan een coating op het glas aangebracht worden om glasetsing te voorkomen.