Voor gevelstucwerk is de kwaliteit van de toegepaste metselsteen belangrijk.
Cementeren is het borstelen van het metselwerk met een cementspecie. Voor deze toepassing gelden diverse randvoorwaarden.
NB Woningborg adviseert het Keimwerk, pleistersysteem of gevelschilderwerk niet door zetten tot aan / onder het maaiveld en het trasraam onder het Keimwerk, pleistersysteem of gevelschilderwerk bij voorkeur uit te voeren met een trasraamklinker en trascement en een met trasmortel gestucte plint.
Indien geen trasraam is toegepast denk hierbij dan aan het voorkomen van vochtoptrekking vanuit de fundering, of dat vocht via het aangrenzende maaiveld wordt aangevoerd. (bestrating c.q. grondpakket loopt vaak negatief af richting gevel vanwege inklinking grond na oplevering vanwege de aanvulling bouwput met grond)
Teveel opzuigend vocht achter de afwerklaag draagt uiteindelijk bij aan teveel zouten in de steen, zodat het er uiteindelijk plaatselijk af wordt gedrukt door een zoutuittreding.
De kwaliteit van de toegepaste metselsteen is belangrijk. Wij adviseren een gecertificeerd systeem toe te passen en het werk te laten uitvoeren door een gecertificeerde applicateur (werkwijze zoals omschreven bij ‘Buitengevelisolatiesystemen’).
N.B. In het algemeen nemen klachten met betrekking tot scheurvorming van gevels nog steeds toe. In veel gevallen worden deze klachten in het kader van uw garantieverplichting toegewezen. Door een gevel te pleisteren wordt de scheurvorming nog meer geaccentueerd, met als gevolg een verhoogd schaderisico. Dit wordt mede veroorzaakt door het feit dat de uitzettingscoëfficiënt van de stucmortel en het onderliggende metselwerk niet op elkaar aansluiten.
Gevelstucwerk
Diverse detailleringen komen overeen met het Buitengevelisolatiesysteem.
Gezien het systeem dienen er speciale – ‘later te plaatsen (boren)’ – ronde spouwmuur ventilatieroosters toegepast te worden.
Tijdens het stucen worden de ‘traditionele’ stootvoegroostertjes dichtgestuct.
Indien er gekozen wordt voor minder dampopen pleistersystemen of dampdichte afwerksystemen, is het aan te raden spouwmuurventilatie toe te passen. Voor een correcte ventilatie van de spouw wordt geadviseerd een dergelijk type ventilatierooster toe te passen.
Na het aanbrengen van de afwerklaag en het boren van de gaten, de roostertjes waterdicht aan te brengen met behulp van een ril kit achter de opdekrand het rooster in de kit aandrukken.
Er wordt middels het aanbrengen van dergelijke roosters, bouwfysisch en esthetisch gezien, een verantwoorde ventilatievoorziening gerealiseerd. De ventilatieroosters worden zowel onder als boven in de gevels aangebracht.
Om lekstrepen op het stucwerk te voorkomen dienen bij aansluitingen ‘bakjes’ toegepast te worden. En dienen daktrimmen van 8 cm hoog toegepast te worden met een voldoende overstek – minimaal 5 cm.
Ook onder de diverse muurdoorvoeren dient een afdruipvoorziening aangebracht te worden, om het water van de gevel af te leiden.
Om te voorkomen dat er lekstrepen ontstaan zijn er hardsteen watergeleiders op de raamdorpels aangebracht, zodat het stucwerk in de negge niet verzadigd raakt met water, en het water aan de voorzijde van de raamdorpel ook wordt afgeleid van het waterafstotende stucwerk.
De werking van waterafstotende behandeling
De watergeleiding bij een volledig ingewerkte raamdorpel; het water wordt van de muur afgeleid.
Cementeren
Het borstelen met een cementspecie (cementeren), als architectonisch hoogstandje, wordt door veel kopers niet gewaardeerd. Mocht u de architect niet kunnen overtuigen, dient u ten behoeve van de verkoop een proefstuk op te zetten. Deze variant is veelal vorstgevoelig.
Mede in het kader van de door u te verstrekken GIW- / Woningborggarantie, gelden er diverse randvoorwaarden voor deze applicatie. U dient hiermee rekening te houden bij uw prijsvorming.
Ook een keuze voor fabrieksmatig aangebrachte cementering, biedt in de praktijk geziene de resultaten geen zekerheid om klachten van kopers te voorkomen.
Dergelijke stenen zijn te gevoelig voor ‘beschadigingen’.