Een te hoog sulfaatgehalte in de gevelsteen kan reageren met de mortel, wat zwellingen geeft en kan leiden tot onthechting van de verf. Om schade te voorkomen worden eisen gesteld aan de hoeveelheid wateroplosbare sulfaat in de steen. Een CE-markering betekent niet automatisch dat aan deze eis wordt voldaan.
Naast het sulfaatgehalte is ook de dampremming van het systeem van invloed op de vorstbestandheidsklasse van de gevelsteen.
NB. Omdat op het maaiveld niveau door vochtbelasting en vorst, schade aan het muurverfsysteem zal ontstaan, adviseert Woningborg het Keimwerk, pleistersysteem of gevelschilderwerk niet door zetten tot aan/onder het maaiveld, maar 30 cm boven het maaiveld te stoppen. En het trasraam onder het Keimwerk, pleistersysteem of gevelschilderwerk bij voorkeur uit te voeren met een trasraamklinker en trascement of een gestucte plint met een trasmortel.
Indien e.e.a. wel wordt doorgezet tot op het maaiveld, denk hierbij dan aan het voorkomen van vochtoptrekking vanuit de fundering indien vanuit het maaiveld een normale steen is toegepast, of dat water via het aangrenzende maaiveld wordt aangevoerd (bestrating c.q. grondpakket loopt vaak negatief af richting gevel vanwege inklinking grond na oplevering vanwege de aanvulling bouwput met grond).
Teveel opzuigend vocht achter de afwerklaag draagt uiteindelijk bij aan teveel zouten in de steen, zodat het er uiteindelijk plaatselijk af kan worden gedrukt door een zoutuittreding.
BRL 1007 Metselbaksteen.
Door een te hoog sulfaatgehalte in de steen kunnen er, door een reactie met de mortel, zwellingen ontstaan wat kan leiden tot onthechting van de verf. Door een hoog pyrietgehalte in de stenen kunnen er roestvlekken ontstaan. Met name, de vaak goedkopere Belgische baksteen heeft hier last van, omdat de norm met betrekking tot het toelaatbaar sulfaatgehalte, in België veel hoger ligt. Op sommige plaatsen in België wordt er ook klei gewonnen met een hoog pyriet (een ijzersulfide) gehalte. Bij het bakken van de steen wordt dit pyriet omgezet in sulfaat en ‘ijzeroxide’.
Om eerder genoemde (veelal kostbare) schade te voorkomen, is er in de BRL 1007 voor metselbaksteen een aanvullende eis opgenomen voor gevelschilder- of pleisterwerk. Deze eis is mede op basis van praktijkervaring, ten aanzien van de duurzaamheid van de hechting op het metselwerk, opgenomen.
Keuze gevelsteen
Pleister- /schilderwerk gevels
In de BRL 1007 Metselwerkbaksteen is er een eis opgenomen ten aanzien van te schilderen of te pleisteren gevels; er mag voor deze toepassingen maximaal 0,1 % wateroplosbaar sulfaat in de steen aanwezig zijn. Dit met betrekking tot de duurzaamheid en hechting van de applicatie.
Keimwerk
Voor keimwerk geldt dat er maximaal 0,09 % wateroplosbaar sulfaat in de steen aanwezig zijn. Dit met betrekking tot de duurzaamheid en hechting van de applicatie.
Let ook op de CE-markering, deze biedt geen enkele zekerheid ten aanzien van bovengenoemde eis. Dit terwijl de architect om esthetische redenen een bepaalde keuze heeft voor een ander steenformaat dan de in Nederland gebruikelijke dun- en dikformaten. Wij willen u daarom dringend adviseren om ‘vroegtijdig’ te controleren of de gekozen of voorgeschreven metselsteen aan bovengenoemde eis voldoet voor gevelschilder- pleisterwerk.
Naast het sulfaatgehalte is ook dampremming van het systeem van invloed op de vorstbestandheidsklasse van de gevelsteen. Voor een dampremmend systeem klasse D en voor een dampopen systeem klasse C.
In praktische zin wordt er voor een goede beluchting van het metselwerk aanbevolen om boven en onder kozijnen, bij de dakaansluiting en boven het maaiveld, om de drie strekken een stootvoeg open te laten. Bij de aansluiting op de fundering om de twee strekken een open stootvoeg.
Woningborg adviseert het Keimwerk, pleistersysteem of gevelschilderwerk niet door zetten tot aan / onder het maaiveld maar 30 cm boven het maaiveld te stoppen en het trasraam onder het Keimwerk, pleistersysteem of gevelschilderwerk bij voorkeur uit te voeren met een trasraamklinker.
Uw garantie-aanspraken met betrekking tot het gevelschilder- of pleisterwerk en het voorkomen van garantieclaims van kopers vallen of staan met de juiste keuze van de gevelsteen.
Ten aanzien van Keimverf geldt dat deze verf een vloeibaar kalisilikaat als bindmiddel heeft, waardoor het ‘verkiezelen/verstenen’ met de ondergrond ontstaat en er sprake is van een vaste/minerale onoplosbare verbinding van de verf met bijvoorbeeld de metselsteen.
N.B. Als er in de verkoopdocumentatie wordt vermeld dat er een mineraalverf wordt toegepast, adviseren wij om niet zonder instemming van de kopers tijdens de bouw alsnog te kiezen voor een synthetische muurverf. Dit heeft in het verleden nogal eens geleid tot slepende leveringsgeschillen.