Een doordachte gevelindeling is van belang om scheurvorming en omloopgeluid te voorkomen.
Bij het indelen van de gevel dient er rekening te worden gehouden met het voorkomen van omloopgeluid, bijvoorbeeld door te smalle muurdammen/penanten tussen de kozijnen en/of tussen de woningen onderling. Een en ander is afhankelijk van het toe te passen bouwsysteem; het dilateren ter plaatse van iedere woningscheiding levert een positieve bijdrage aan de geluidisolatie. Bij lichte gevelconstructies is dilateren zelfs noodzakelijk.
Om scheurvorming in het buitenspouwblad te voorkomen, is een doordacht ontwerp met betrekking tot de gevelindeling van belang. Dit geldt tevens voor buitengevels, waarin diverse steensoorten (kleur, hardheid, vorm e.d.) toegepast moeten worden in een gevelvlak. In theorie kan men voor een dergelijk ontwerp, door een groot aantal verticale en horizontale dilatatievoegen aan te geven, mogelijke scheurvorming trachten te beperken. Maar in de praktijk blijkt dit niet te functioneren, daarom is een kritische benadering van het ontwerp met betrekking tot de (esthetische) materiaalkeuze door u van groot belang, om klachten na oplevering te voorkomen.
Een ander aandachtspunt is het door de architect gewenste metselverband. Bij een ontwerp met meerdere steensoorten (lees diverse afmetingen), bijvoorbeeld voor speklagen, in de technische omschrijving geen metselverband opnemen en met de architect afspraken maken over de metselverbanden. In de praktijk worden wij geconfronteerd met projecten met de verplichting halfsteensverband, door de uiteenlopende afmetingen van de stenen werd er getracht dit te bereiken door de stootvoegen aan te passen. Stootvoegen variërend van een halve tot 4 centimeter zijn geen uitzondering. In dergelijke gevallen kunt u bijvoorbeeld kiezen voor wildverband, want dergelijke klachten kunnen niet meer worden afgedaan als een esthetische kwestie die buiten de garantie vallen.
Ook het sterk verticale verloop van de stootvoegen in halfsteens verband is een steeds vaker terugkerende klacht bij bewoners.
Zie ‘Esthetische kwesties’.