Esthetische kwesties vallen buiten de Woningborg Garantie- en waarborgregeling. Dit geldt echter niet bij visuele onvolkomenheden. Uitzondering hierop zijn mogelijk als het ethische gebrek voldoet aan de definitie van de arbiters. Onder een esthetische kwestie verstaan de arbiters: “Van een esthetisch gebrek in gevolge de Garantie- en waarborgregelingen is sprake indien zowel de constructie als de kwaliteit van de gebruikte materialen correct is en een en ander in beginsel vakkundig is uitgevoerd, waarbij zich echter verschillen in vorm, kleur en uiterlijk voordoen, maar niet in zodanige mate dat dit ‘opvallend’ zichtbaar is.”
Met ‘opvallend’ wordt bijvoorbeeld bedoeld, onvolkomenheden aan de plafondafwerking, dat bij iedere belichting (dus zowel bij dag- als bij kunstlicht) en in alle omstandigheden de gebreken ergerlijk zichtbaar zijn.
Visuele onvolkomenheden zijn dus niet ten allen tijde afwijsbaar als een esthetische kwestie. Ze kunnen bij een bepaalde omvang strijdigheid opleveren met de eis van goed –en deugdelijk werk.
Het aftekenen van beschadigingen van een tunnelkist in plafonds of hoogteverschillen tussen de vloerplaten van verdiepingsvloeren, kunnen leiden tot een veroordeling van de arbiter. Waarbij zowel een bouwkundige oplossing of een vervangende schadevergoeding kan worden opgelegd. Maar er zijn in dit licht ook andere zaken denkbaar, bijvoorbeeld als er afbreuk wordt gedaan aan de esthetische aspecten van een bouwdeel en de arbiter een vervangende schadevergoeding vaststelt. Te denken valt aan onzorgvuldig uitgevoerd metselwerk of kleurverschillen in voegwerk (steigerslagen).
Houdt er daarnaast rekening mee dat arbiters niet alleen toetsen aan de Garantie- en waarborgregeling maar ook aan de met de kopers gesloten (koop-/) aannemingsovereenkomst. Een esthetische klacht kan dan buiten de werking van de garantieregeling vallen, maar op basis van hetgeen partijen zijn overeengekomen toch worden toegewezen.
In de Woningborg-garantienormen zijn esthetische kwesties ook uitgesloten. Op basis van de garantienorm ten aanzien van goed- en deugdelijk werk en de jurisprudentie vanuit de GIW-regelingen, lijkt het aannemelijk dat arbiters nog steeds uit gaan van het bovenstaande uitgangspunt; "niet in zodanige mate dat dit ‘opvallend’ zichtbaar is."
N.B. U dient er ook rekening mee te houden dat de arbiters in het kader van een GIW-/Woningborg-opleveringsarbitrage bevoegd zijn om ook bouwkundige leveringsgeschillen en esthetische geschillen, die zijn gemeld bij oplevering of in de onderhoudstermijn, te beoordelen.
Soms wordt tijdens de bouw al herstel uitgevoerd, bijvoorbeeld deze gemetselde kolommen bij de voordeur. De garantieplichtige ondernemer heeft zich op het op het standpunt gesteld dat, ook esthetisch gezien, de uitvoering van de kolommen niet voldoet aan goed en deugdelijk werk c.q. hetgeen de kopers mogen verwachten van deze in het oogspringende kolommen.