Aan het isolatiemateriaal van dakterrassen worden eisen gesteld. De detaillering van de dakopstand en aansluiting van het plat dak met het opgaande werk vragen ten aanzien van de waterdichtheid de nodige aandacht. Voor de toepassing van tegels en hardhouten vlonders worden uitvoeringseisen gegeven.
Isolatiemateriaal
Voor een dakterras geldt dat het toe te passen isolatiemateriaal bijvoorbeeld polystyreenschuim, tenminste de kwaliteit XPS 300 (geëxtrudeerd) of EPS 300 (geëxpandeerd) moet hebben. Met als extra eis dat de vervorming van het materiaal onder een permanente belasting van 100 kPa niet meer dan 2 % bedraagt.
Rekening houden met de dikte van de isolatie-/afschotlaag en de eventueel toe te passen tegelafwerking bij het ‘lekkagevrij’ op hoogte stellen van het (deur-/)kozijn. Minimale opstand t.o.v. onderzijde onderdorpel 10 cm, indien het een deur betreft waaraan in het Bouwbesluit geen specifieke eisen worden gesteld met betrekking tot de toegankelijkheid.
Voor deuren waarbij toegang tot de woning wordt verkregen geldt een maximale opstand van 2 cm (afd. 4.4 art. 4.17 Bouwbesluit). De detaillering, met name ten aanzien van de waterdichtheid, zal verder aangepast moeten worden. Vaak was een te lage opstand de hoofdoorzaak van de lekkageklachten ter plaatse. Dit geldt ook voor eventuele platdakaansluitingen met het opgaande werk. Om lekkage ten gevolge van calamiteiten te voorkomen, dient er naast de hwa altijd een noodoverstort of een spuwer aangebracht te worden.
Bij het toepassen van afschotisolatie dient u er rekening mee te houden dat de isolatiewaarde voldoet aan het Bouwbesluit. Voor afschotisolatie mag men een gemiddelde toepassen, echter dient men er op het dunste gedeelte er rekening mee te houden dat de zogeheten f-factor niet kleiner is dan 0,65. Tevens dient men er rekening mee te houden dat de gemiddelde isolatie boven het verblijfsgebied niet kleiner is dan het gestelde in het Bouwbesluit.
Draintegels
Met betrekking tot tegels op een dakterras gelden zonder meer de navolgende uitgangspunten:
- Draintegels van 30x30 cm met nokken van minimaal 15 mm, dienen gelegd te worden op plakzegels en niet op rubber granulaat tegeldragers. Wordt dit laatste type tegeldrager toegepast, dan is er sprake van een instabiele afwerking, waardoor in de loop van de tijd de tegels verschuiven en/of ‘uitlopen’;
- Normale betontegels 30x30 cm zijn absoluut ongeschikt en mogen niet toegepast worden;
- Grotere formaten tegels, 40x60 of 50x50 cm kunnen wel op (drukvaste) rubber granulaat tegeldragers worden gelegd;
- Onder de tegels dient ten behoeve van de waterafvoer, onafhankelijk van het type tegeldrager, altijd een minimale ‘hoogte’ gewaarborgd te zijn van 15 mm;
- De ‘omkanten’ van het terras met een minimale breedte van 10 cm, niet afwerken met grind. Het grind zal na verloop van tijd vervuilen en dichtslibben, dit verhindert zeker bij hevige regenval een snelle waterafvoer;
- Tegels die fabrieksmatig ‘in de omtrek’ plaatselijk zijn verjongd, genieten de voorkeur. Hierdoor ontstaan er in het loopvlak kleine openingen, die het water versneld afvoert naar de ‘spoelruimte’ van 15 mm onder de tegels;
- De plaats van uitmonding van de hemelwaterafvoer van hoger gelegen daken op het terras, dient zodanig gekozen te worden dat er geen overlast ontstaat. Eventueel middels een hoogwaardiger isolatiemateriaal en ter plaatse gootjes in de onderconstructie creëren. Eén en ander heeft ook zijn directe invloed op de capaciteit/afmeting van de hwa van het terras.
- Indien er zogenaamde (zeskantige) plakzegels worden toegepast in combinatie met comfixelementen om afschot te creëren, dient u er rekening mee te houden dat het advies luidt niet meer dan 2 plakzegels op elkaar te stapelen. Bij het stapelen van meer dan 2 plakzegels kunnen deze bij warm weer verschuiven en inzakken. Hoogteverschillen kunnen worden genivelleerd met rubber granulaat tegeldragers onder de comfixelementen welke beschikbaar zijn in diktes van 10, 15 en 20mm.
- Onderlinge hoogteverschillen tussen de tegels dienen niet meer dan 2mm te bedragen
Een dergelijke uitvoering is risicovol gezien er geen ruimte is gehouden tussen kozijn en de tegels; de tegels circa 10 cm vrij gehouden te worden van het kozijn om bedoeld onderhoud te kunnen plegen en voor een correcte waterafvoer.
Hardhouten vlonders
Bij toepassing van hardhouten vlonders als terrasafwerking, dienen er ook drukvaste rubbergranulaat tegeldragers van 15 mm toegepast te worden.
Enerzijds dienen deze om verkleving met, of beschadiging van de dakbedekking te voorkomen. Anderzijds om de waterafvoer onder de liggers te waarborgen. De delen dienen voorzien te zijn van een antislip profilering en naden tussen de delen mogen niet breder te zijn dan 10 mm.
Ook dient er aandacht besteed te worden aan de hanteerbaarheid van de toegepaste vlonders. De maximale afmeting dient zo gekozen te worden, dat de koper deze op een normale wijze kan uitnemen om het dakvlak periodiek te kunnen reinigen en om bij eventuele voorwerpen welke door de naden zijn gevallen te kunnen komen.
Voor de bevestiging van de planken op de liggers, altijd twee roestvast stalen schroeven per kruising aanbrengen. Dit om schotelen van de planken te minimaliseren.
Bij windgevoelige plaatsen denk aan bijvoorbeeld balkons bij hoogbouw dient u er rekening mee te houden dat de vlonders niet los liggen om opwaaien hiervan zo veel mogelijk te voorkomen.