Een combinatiegevel is een gevel waarin verschillende materialisaties (bijvoorbeeld metselwerk gecombineerd met een buitengevelisolatie, keimwerk, tegelwerk, metaal, hout of plaatmaterialen) zijn opgenomen. Als de architect hiervoor kiest, is een goede planning en werkvoorbereiding een ‘must’ om de werkzaamheden, in de tijd gezien ‘als een trein’ te kunnen laten verlopen.
Het verdient de voorkeur om te werken met één of een zeer beperkt aantal gespecialiseerde onderaannemers om zo de kans op miscommunicatie en fouten te verkleinen. De combinatie-gevels verdienen extra aandacht qua detaillering en uitvoering. Er zijn diverse bedrijven die hiervoor een totaalconcept hebben ontwikkeld. Voor u als opdrachtgever een goede zaak, want u heeft dan één/twee aanspreekpunt(en), mocht er onverhoopt iets misgaan.
Woningborg adviseert het keimwerk, pleistersysteem of gevelschilderwerk niet door zetten tot aan / onder het maaiveld, omdat door vochtinwerking schade is te verwachten aan deze applicatie. Het trasraam onder het keimwerk, pleistersysteem of gevelschilderwerk bij voorkeur uit te voeren met een trasraamklinker en trascement of een gestucte plint met een trasmortel, ten einde optrekking van vocht en vorstschade aan de applicatie te voorkomen.
Tegelijkertijd is het van belang een steen te kiezen waarbij het sulfaatgehalte niet te hoog is om keimwerk verantwoord toe te kunnen passen. Bij een te hoog sulfaat gehalte in de steen ontstaat er doorgaans een blijvende schade aan het keimwerk, ondanks het herstel van keimwerk. (zie ook gevelschilderwerk)