Bij collectieve ventilatiekanalen spelen onder andere de volgende onderwerpen:
- Geluidoverlast;
- Overlast van kooklucht;
- Brandveiligheid.
Bij een collectief ventilatiekanaal voor boven elkaar gelegen appartementen is bij elke afvoeropening in een appartement een geluiddemper noodzakelijk. Zie ook de montagevoorschriften van de fabrikant van de mv of wtw unit.
Is er sprake van een gecombineerd kanaal voor de individuele WTW-installaties, dan zijn er altijd terugslagkleppen noodzakelijk om overlast van kookluchtjes en dergelijke uit andere appartementen te voorkomen.
Bij woongebouwen komt het regelmatig voor dat er op de bovenste verdieping dakterrassen worden aangelegd op het dak van ondergelegen appartementen.
Een belangrijk aandachtspunt hierbij is de uitmonding van de collectieve ventilatieafvoer. Als deze uitmonding in of direct naast het dakterras uitkomt kan dit tot hinder leiden. Omdat deze hinder afbreuk doet aan de bruikbaarheid van het dakterras wordt dit als een bouwkundig gebrek beschouwd.
In woongebouwen waar een recirculatiekap wordt voorgeschreven speelt dit uiteraard geen rol.
Ten aanzien van leidingdoorvoeren geldt dat deze dezelfde brandwerendheid hebben als de wand of vloer waardoor de leiding heen gaat. In dit kader gelden er eisen voor zowel kunststof als metalen doorvoeringen en gelden de eisen ook voor kleinere diameters > Ø 25 mm. In voorkomende gevallen zijn zelfs voorzieningen noodzakelijk voor doorvoeringen < Ø 25 mm. Een en ander heeft te maken met de vlamdichtheid en rookwerendheid.