Gevels waarbij een isolatiesysteem gecombineerd wordt met een gevelbekleding zoals stuc-/tegelwerk, metaal, hout of plaatmaterialen, vragen extra aandacht qua detaillering en uitvoering. Geadviseerd wordt een verzekerde garantie te vragen van de gecertificeerde systeemhouder/gecertificeerde stukadoor.
Op grond van onze ruime ervaringen met klachtmeldingen over scheurvorming, lekkages, vervuiling e.d. kan geconcludeerd worden dat buitengevelisolatiesystemen risicovol zijn. Dit omdat in de praktijk niet altijd de juiste werkwijze wordt gevolgd.
Uit jurisprudentie is gebleken dat arbiters klachten toewijzen, die de leverancier op grond van zijn ‘materiaalspecificaties’ heeft afgewezen. Op grond van uw overeenkomst met de koper bent u gehouden deze herstelwerkzaamheden, op uw kosten, te laten uitvoeren.
Met name bij woongebouwen worden buitengevelisolatiesystemen regelmatig toegepast in combinatie met bijvoorbeeld stuc-/tegelwerk, metaal, hout of plaatmaterialen. Deze ‘combigevels’ verdienen extra aandacht qua detaillering en uitvoering.
Er zijn bedrijven die hiervoor een totaalconcept hebben ontwikkeld. Het voordeel van een dergelijk concept is dat de hele gevel door één bedrijf wordt geleverd, waardoor er minder kans op fouten is in vergelijking met de situatie waarbij vele verschillende toeleveranciers de werkzaamheden op elkaar moeten afstemmen. Voor u als opdrachtgever een goede zaak, want u heeft dan één aanspreekpunt mocht er onverhoopt iets misgaan. Daarnaast adviseren wij een verzekerde garantie te vragen van de gecertificeerde systeemhouder/gecertificeerde stucadoor. Mede op basis van onze ervaringen volgen hierna een aantal aandachtspunten.