Let bij de keuze van een deur ook op zaken zoals brandwerendheid, energieverlies, geluidoverlast, ventilatie en neigen tot kromtrekken. Met name de geluidsisolatie is een belangrijk item geworden.
Om geschillen met de koper te voorkomen, dient goed gelet te worden op eventuele beschadigingen van o.a. deuren tijdens de oplevering. Beschadigingen welke niet op het Procesverbaal van Oplevering worden vermeld, zijn daarna uitgesloten van de garantie.
Let op eventuele beschadigingen tijdens de oplevering om geschillen met de koper na oplevering te voorkomen. Noteer op het PVO de beschadigingen. Indien op het moment van oplevering geen schades kunnen worden waargenomen omdat de deuren niet goed schoon zijn, of het niet voldoende licht is, maak hiervan dan een aantekening op het PVO dat de deuren nog op een later tijdsstip beoordeeld moeten worden. Beschadigingen die op het PVO worden genoteerd komen voor herstel in aanmerking, tenzij hiervoor een voorbehoud wordt gemaakt. Tevens adviseren wij ook de herstel actie kort op het PVO te noteren bijvoorbeeld “bijtippen” zodat duidelijk is welke herstelactie zal worden genomen.
Ook voor schades mag de koper gebruik maken van de 5% regeling.
Deuren tussen verwarmde en onverwarmde ruimten hebben de neiging krom te trekken. Hoewel verklaarbaar (en soms haast onvermijdbaar) heeft u wel garantieverplichtingen ten opzichte van de kopers. Kies een type deur met het kleinste risico om krom te trekken, zeker gezien de gewijzigde deurhoogte. Bijvoorbeeld een multiplex buitendeur in een houten kozijn.
Buiten de Woningborggarantie valt het kromtrekken van beweegbare delen in binnenkozijnen voor zover er van 10 mm of minder verschil ten opzichte van de loodlijn sprake is, echter onverminderd het herstel van hinderlijke gevolgen van dit kromtrekken (zoals tocht).
Een zelfsluitende deur tussen woning/garage of berging is in het kader van de brandwerendheid niet noodzakelijk. De regelgeving is hier niet eenduidig in en laat zich in de praktijk tweeledig uitleggen. Wij adviseren een 20 minuten brandwerende (= 30 minuten rookwerend) zelfsluitende deur met een tochtwering en een houten kozijn tussen de woning en de garage toe te passen. Dit type deur heeft een grotere vormvastheid in het kader van het kromtrekken en levert derhalve een positieve bijdrage, ten aanzien van het voorkomen van energieverliezen (in de garage heerst een ‘buitenklimaat’) en stankoverlast.
Let op dat op basis van NEN 5087 geldt dat de toegangsdeur van de berging inbraakwerend dient te zijn mits er een tussendeur naar de woning aanwezig is. Het is op grond van de NEN 5087 niet toegestaan om een eventuele tussendeur een vervangende inbraakwerendheid te geven. Eén en ander om te voorkomen dat de gelegenheidsinbreker zich kan insluiten.
Met betrekking tot woongebouwen dienen binnendeuren in een appartement, die toegang verschaffen tot verblijfsgebieden, in een zwaardere uitvoering van 20 kg/m2 te worden toegepast om te kunnen voldoen aan de luchtgeluidisolatie tussen het privé gedeelte en het algemeen gedeelte. Bijvoorbeeld tussen de gemeenschappelijke hal en een slaapkamer in het appartement. Een voordeur zal om die reden ook van voldoende massa moeten zijn.
Controleer de plattegronden ten aanzien van de plaatsing en draairichting van de deuren op het ongehinderd volledig, minimaal 90º (gelijktijdig) kunnen openen van de deuren.
Regelmatig ontvangen wij klachten dat de deuren elkaar blokkeren (hang-en sluitwerk) en men opgesloten zit in de ruimte.
Open trap tussen verblijfsgebieden
Tussen twee verblijfsruimten in dezelfde woonfunctie mag de in de NEN 5077 bepaalde karakteristieke lucht-geluidniveau niet kleiner zijn dan 32 dB. Bij een open trap tussen 2 bouwlagen (verblijfsruimten allebei voorzien van een deur)in kan dit problemen geven als deuren of één van deze deuren van een verblijfsruimte niet voldoende geluidsisolerend zijn uitgevoerd.
Er dienen geluidwerende binnendeuren met de bijbehorende kozijnen op de verdiepingen te worden toegepast. Een eventueel bovenlicht dient te worden afgekit. Met betrekking tot de ventilatie /overstroomopening kan deze deur worden uitgevoerd met een geluidsisolerende rooster in plaats van een ventilatiestrook onder een deur.
Ook voor installatiegeluid is het belangrijk dat er aandacht aan de binnendeuren wordt besteed. Een installatie (mechanische ventilatie, verwarmings- of warmwatertoestel e.) mag in een verblijfsruimte een karakteristiek installatiegeluidsniveau van ten hoogste 30 dB veroorzaken.
In het Bouwbesluit 2003 is deze laatste eis niet opgenomen; wel zal de arbiter als maximale geluidniveau ook 30 dB (zie GIW/ISSO: 2008) in dergelijke gevallen hanteren.