Indien het in het werk te storten beton wordt geleverd door een gecertificeerde centrale, mag maximaal 20% van het toeslagmateriaal bestaan uit gecontroleerd betonpuingranulaat. Onder gecontroleerd betonpuingranulaat wordt verstaan ‘Korrelmix’ vervaardigd door BRBS-leden (Belangenvereniging Recycling Bouw- en Sloopafval) en voorzien van KOMO®-keurmerk onder levering van een productcertificaat gebaseerd op BRL 2506.
Daarnaast vallen deze producten onder de verplichtingen van de Bouwproductenverordening. Deze verordening vereist van bouwstoffenleveranciers dat zij hun CE markering goed op orde brengen.
In de praktijk zijn wij betrokken bij klachten met betrekking tot het zich naar buitenwerken van verontreinigde deeltjes uit de gerecyclede toeslagmaterialen. Dat dit niet voor honderd procent te voorkomen is, is inherent aan de keuze voor betonpuingranulaat.
Eisen voor granulaten voor beton
In de betonnorm NEN-EN 206 zijn informatieve eisen opgenomen voor recyclinggranulaten.. Omdat beton vele toepassingen heeft, worden er soms heel verschillende eisen aan de toeslagmaterialen gesteld. Het stellen van generieke eisen is dan niet makkelijk.Om te voorkomen dat de toepassing van recyclinggranulaat in het gedrang komt, is gezocht naar eisen die haalbaar zijn voor de producenten van recyclinggranulaat, maar voldoende vertrouwen geven voor de betonproducent. NEN-EN 12620 is als basis genomen, waardoor de aansluiting met voor de recyclingsector bekende methoden, BRL 2506 en Nederlandse betonnormen is gewaarborgd. De eisen worden via NEN 8005 geeffectueerd voor de Nederlandse markt.
Geluidisolatie
De toepassing van betongranulaat heeft een nadelige invloed op de geluidisolatie waardoor grotere constructiediktes vereist zijn. De tabel laat de gevolgen zien voor de minimale constructiedikte indien een massa van >= 550 kg/m2wordt vereist.
Tabel: minimaal vereiste constructiedikte gietbouw
standaard 2200 kg/m3 |
20% betonpuingranulaat 2170 kg/m3
|
100% betonpuingranulaat 2040 kg/m3 |
25 cm |
26 cm |
27 cm |