Het Bouwbesluit stelt eisen aan de minimale afmetingen van een badruimte. Aangeraden wordt de ventilatielucht mechanisch af te voeren om schimmel-/condensvorming te voorkomen. Hierbij dient tevens aandacht geschonken te worden aan de plaats van het afzuigpunt. Vanwege de vochtproductie wordt door het Bouwbesluit een waterdichte wandafwerking voorgeschreven. Woningborg adviseert om in de gehele badruimte gehydrofobeerde blokken of WR-gipskartonplaten toe te passen; deze vochtwerende blokken / gipskartonplaten zijn geïmpregneerd voor een vertraagde wateropname en het voorkomen van schimmelvorming. Is er onverhoopt sprake van een lekkage, dan zorgt de toepassing van vochtwerende platen of blokken er voor dat de gevolgschade veel beperkter is ten opzichte een standaard gipsplaat of -blok.
Tapwater comfort
Een warm tapwater comfort van CW4 volstaat voor een badruimte met minimale afmetingen. Indien er een grotere badruimte aanwezig is, er sprake is van accessoires met een hoog waterverbruik (bv regendouche) of er zijn meerdere badkamers aanwezig, dan is er al gauw een CV-ketel met een capaciteit CW% / CW6 nodig. U dient hierbij in de Technische Omschrijving of in eventueel meerwerkopties al aandacht te besteden.
Schade
Veelal vallen de klachten als lekkages van badruimten, scheurende en loslatende tegels onder uw garantieverplichtingen, inclusief het herstel en/of de vergoeding van de directe en onvermijdbare gevolgschade. Diverse adviezen worden gegeven om schade te voorkomen.
Keuze tegelwerk
U dient erop te letten dat de aangeboden tegelwerkopties daadwerkelijk in de praktijk toegepast kunnen worden.
Stroefheid / slipweerstand
In een recente enquête kwam naar voren dat met name gladheid, wordt gezien als een gevaar in de badkamer.
De R-waarde geeft de stroefheid van de tegel aan. Voor de badkamer dient een tegel met voldoende stroefheid gekozen te worden. Geadviseerd wordt een R-waarde van 12 of 13. De stroefheid wordt uitgedrukt in de wrijvingscoëfficiënt μ of het getal van Leroux. De in NEN 1814 genoemde stroefheidswaarde > 65 (Leroux - NEN 2873) komt overeen met de stroefheidswaarde volgens de klasse ‘goed’ volgens de BS 7932 beproeving.
Een vergelijkbare indeling komt men tegen bij de DIN 51130 waarbij de klassen R11 t/m R13 worden toegestaan.
Bij klachten over de gladheid van de tegels kan de slipweerstand gemeten worden met een dynamische weerstandmeter (de ‘Floor Side Control’); hier moet de gemeten wrijvingscoëfficiënt μ rond de 0,60 liggen. Zie stroefheidseisen ook ‘Balkonplaten’.
Hoogteverschillen badkamervloer, vloer overloop, slaapkamervloer en dergelijke
Bedoelde hoogteverschillen zijn nogal eens aanleiding tot het opstarten van een arbitrage. Te denken valt aan een opstorting van de badkamervloer van 8 tot 10 cm voor het aanbrengen van leidingwerk en het noodzakelijke afschot. Een punt van aandacht is in ieder geval de vrije hoogte ter plaatse van de deur, conform het Bouwbesluit 2,30 mtr.
Op basis van goed en deugdelijk werk zijn er arbiters/deskundigen, welke mede op basis van het uitgevoerde werk (mocht een koper dit – oneigenlijke hoogteverschil – verwachten), een schadevergoeding opleggen aan de garantieplichtige ondernemer. Op basis van de jurisprudentie is het (nog) niet duidelijk welke maximale hoogteverschil niet meer als goed en deugdelijk wordt beschouwd. Er wordt ook rekening gehouden met het feit of het hoogteverschil van ‘oorsprong al aanwezig was of dat het is ontstaan door specifieke koperswensen. In dit laatste geval wordt dringend geadviseerd, dit te vermelden in uw opdrachtbevestiging richting koper.
Het toepassen van een leidingvloer kan bedoelde hoogteverschillen ‘voorkomen’.
Aarding badruimte
Ingevolge NEN 1010 met de verwijzing naar de NPR 5310 (blad 10: Potentiaalvereffening in badruimten) is een c.v.-radiator die aangesloten is op kunststof c.v.-leidingen en geïsoleerd opgehangen is, geen vreemd geleidend deel. Bij radiatoren die zijn opgehangen aan gemetselde muren of wanden wordt ervan uitgegaan dat deze zijn geïsoleerd van de wapening van het gebouw. Een dergelijke radiator behoeft niet geaard te worden; er is in die situatie geen aardlekschakelaar voor de badkamer noodzakelijk.
Zone-indeling badkamer
De badkamer is verdeeld in verschillende zones van 0 t/m 3 (NEN 1010). Voor iedere zone gelden andere eisen met betrekking op het gebruik van elektrische apparatuur e.d. worden gesteld.
Zone 0 = Dit is de ruimte in het bad of douchebak Zone 1 = Direct boven de douchebak of bad tot 2,25meter hoog.
Zone 2 = Met een straal van 60cm om het bad of douche.
Zone 3 = Op meer van 60cm afstand van bad, wastafel of douche.
IP-bescherming verlichtingsarmatuur
Op de verpakking van lampen staat altijd aangegeven in welke zone de lamp is toegestaan. Zone 0 = minimaal IP67 12Volt
Zone 1 = minimaal IP45
Zone 2 = minimaal IP65 en IP66
Zone 3 = minimaal IP21 en IP43
Wandcontact
Apparaten zoals ten behoeve het scheren, tanden poetsen, föhnen e.d., worden vaak bij een wastafel gebruikt. Dit stopcontact met randaarde moet minimaal 60 cm van de kraan af gemonteerd worden. Alle metalen delen zoals waterleidingen, cv-leidingen, radiatoren en bad/douche (plaatstaal) moeten geaard zijn met een 4 mm aardleiding welke is aangesloten op de aarding in de meterkast.
Aandachtspunt bij minderwerk
Geadviseerd wordt in appartementsgebouwen terughoudend te zijn met het honoreren van kopers-verzoeken tot minderwerk vanwege de bewijslast voor de naast/ondergelegen woningen bij lekkageklachten.
Ventilatie en verwarming
Geadviseerd wordt om het ventiel van de mechanische afzuiging altijd in het plafond ter plaatse van de douchehoek te positioneren en niet boven een radiator. Een afzuigventiel in de directe nabijheid van de toegangsdeur van de badkamer zorgt voor een zogenaamde kortsluiting van lucht; d.w.z. dat lucht via de onderzijde van de deur direct weer afgezogen wordt. Hierdoor vindt er in het grootste deel van de badkamer, met name bij de vochtbronnen, te weinig ventilatie plaats met schimmelvorming, condens enz tot gevolg.
Voor de toevoer van ventilatielucht is een blijvende overstroomopening onder de deur van 2 cm noodzakelijk.
Onvoldoende ventilatie is een veel voorkomend probleem in woningen.
Wij ontvangen regelmatig klachten dat de vloerverwarming in de badkamer en het toilet niet overal is aangebracht waardoor koude spots in de badkamervloer zitten, bijvoorbeeld voor het toilet.
De reden die hiervoor wordt opgegeven is dat het niet mogelijk is om de vloerwarming overal aan te brengen, omdat er tevens waterleidingen in de vloer lopen en dat deze i.v.m., legionella besmetting niet te dicht bij elkaar mogen worden aangelegd.
Uit jurisprudentie is bekend dat de arbiter deze klachten toch regelmatig toewijst aan de koper.
Wij adviseren in dergelijke gevallen de waterleiding niet in de vloer maar in de wand te frezen zodat kostbare herstelacties of vergoedingen achteraf kunnen worden voorkomen.